Om bandet

Här är historien om Seastars…

Året var 1975, och platsen var ett garage i ett av Göteborgs södra villaområden, närmare bestämt hos familjen Lundqvist där den då 10-åriga Thord imponerade på pojkarna i granskapet med ett intensivt spelande på sitt första trummset… Där stod bröderna Anders och Johan Sandin, då endast 12 och 10 år gamla, alldeles hänförda av den minst sagt energiske batteristens uppvisning. Där och då bestämdes det på stående fot, att de unga vännerna skulle göra gemensam resa in i musikens förlovande land…

 Thord på trummor, Anders på sång och gitarr, Johan på elbas och med kompisen Per Wikström på keyboards, ja där hade man en fullbordad kvartett. Det första och kanske viktigaste att göra, förutom att skaffa riktiga instrument, det var ju namnet på bandet… Fräckt skulle det ju dessutom vara! Efter långa förhandlingar enades man tillslut… SEASTARS, det uppfyllde med råge alla de krav och kriterier den nybildade kvartetten kunde tänka sig…   

Nu följde en tid av intensivt repande, vilket ganska snabbt resulterade i en samling låtar som kvartetten med ytterst gott och ohämmat självförtroende var ivriga att dela med omgivningen. De första spelningarna bestod mest av framträdanden på fritidsgårdarna i och omkring Göteborg. Bandet fick dock ganska snabbt ett ryckte om sig, och 1976 man fick vara med i det då mycket populära TV-programmet ”Discotaket” med unge programledaren Julius Malmström.

Det gäller att smida medan järnet är varmt…  1977 gick bandet in i en inspelningsstudio för första gången. Där spelade man in en skiva med låtarna Superstar och Marie-Louise. Framgången lät inte vänta på sig, 1978 var det dax för bandet att återigen få spela i TV, nu i klassiska frågesport-programmet, Vi i femman.

1981 utökas bandet med gitarristen Ove Johansson, för att avlasta Anders på gitarr och även utöka ljudbilden lite, här kommer även de första country influenserna och fler spelningar blir till att spela på ”riktiga” danser. Mer och mer tid går åt till bandet och keyboardisten Per Wikström bestämmer sig för en jorden-runt resa och fortsatta studier, han ersätts då av Anders Björk, året är nu 1985 och blir till en milstolpe i bandets historia eftersom man köper sin första riktiga turnébuss med sovplatser och pentry. Fordonet är en mjällbrun Setra av modell 150 S och den döps till ”Gamla Bettan”. 

1986 väljer Ove Johansson att sluta, han ersätts av Jimmy Birgersson. Bandet medverkade vid denna tidpunkt bland annat i TV-programmet ”Fredans” där den munvige dansbands-ikonen Bjarne Lundqvist agerade som programledare. För den som inte vet, så är han pappa till Thord. (Men mer känd är Bjarne för att ha spelat trummor i storheter som Streaplers och Flamingo).

Januari 1988 annonserar bandet efter en keyboardist och Janne Sundberg, med helt färska musikstudier i bagaget tar flyget ner från Gävle, har erbjuds platsen på stående fot, efter att ha provspelat i 5 minuter. Där blir han även till bandets musikaliska pekpinne och nålsöga, en funktion som han även idag innehar. Seastars har nu börjat att spela dansbandsmusik på heltid. 

1992 fick bandet för första gången vara med i TV4-långköraren Bingolotto, därefter blev det genom åren ytterligare fem gånger till i TV4 samt att man flera gånger medverkande i TV21, som sände Bingolotto och dansbands-TV lokalt över Göteborgs regionen.

I början av 1996 släppte bandet låten ”Midnight Blue, som blev en hit på Svensktoppen. Under nio veckor huserade låten på listan, med en tredje plats som bästa placering. I mitten av samma år fick man även in låten ”Vem kan leva utan kärlek” på Svensktoppen, detta varade dock endast i en vecka, även titelspåret ”Om igen” från kommande full-CDn var uppe för test, tyvärr gick de inte in på listan.

Januari 1997 läpps äntligen Seastars första full-CD, Om igen, en samling låtar som fick mycket bra kritik i pressen, bl.a i Göteborgs-Posten, Expressen och Aftonbladet. Även dansbands-tidningen, Får Jag Lov, gav skivan en mycket bra omskrivning och beröm. Här ersätts Jimmy Birgersson av Maxi Jäsklid på gitarr som får göra sin scendebut på banketten av Postgirot på Rondo i Göteborg, gänget agerar även denna kväll som kompband åt Ingvar Oldsberg, som överraskar med en för bandet mycket minnesvärd sånginsats…

Under de kommande åren åker Seastars-bussen med ett gäng mycket goa gubbar land och rike runt och spelar dansmusik, en minst sagt intensiv period med mycket turnerande och med många roliga minnen. T. ex. under en vinterturné och en sväng upp till Arvidsjaur, man vaknar upp en morgon med qvicksilvret på minus 43 grader, och diesel-värmaren i bussen går på sparlåga..! I Juni 2002 lämnar herr Jäsklid tillfälligt över gitarrposten till Thomas Olofsson från nedlagda bandet Tiffany, för att i augusti 2008 återvända och kliva på turnébussen igen… fortsättning följer.